Mooji

De bronafbeelding bekijken

Mooji werd in 1954 op Jamaica geboren onder de naam Anthony Paul Moo-Young. De naam Mooji is een samentrekking van de Japanse klank ‘mu’ en de Hindi term ‘Ji’. De betekenis van Mooji is ongeveer gelijk aan ‘leegte’.

Biografie Mooji

In 1969 verhuisde Mooji van Jamaica naar Brixton in London, waar hij meer dan veertig jaar woonde. Hij werkte als portretschilder op straat, glas-in-lood schilder en later als leraar.

In 1987 had Mooji een radicale bewustzijnsverandering, waardoor hij in de ogen van de mensen die hem kenden, ‘een totaal ander mens werd’. Mooji stopte met zijn baan, verhuisde en koos voor een heel eenvoudig leven. Mooji ontdekte de leringen van Sri Ramakrishna (1836-1886) en reisde in 1993 naar India, om Dakshineswar in Calcutta te bezoeken, de plek waar deze grote Indiase heilige heeft geleefd en onderwezen.

Mooji

De goeroe van Mooji

Hij kwam echter nooit aan op die bestemming, want onderweg ontmoette hij Sri Harilal Poonja, of Papaji (1910-1997), zoals de volgelingen van Poonja hem noemen. Mooji ontdekte dat deze Papaji zijn goeroe was. In het bijzijn van deze goeroe, werd het ego van Mooji vernietigd. Ook Gangaji maakte eenzelfde verandering in een ontmoeting met Papajij door.

Mooji satsangs en retraites

Sinds 1999 geeft Mooji zelf satsangs en retraites en houdt hij één-op-één gesprekken op meerdere plaatsen in Europa en daarbuiten. Van over de hele wereld komen mensen die op zoek zijn naar de waarheid naar Portugal. Daar bevindt zich inmiddels de ashram Monte Sahaja. Deze plek, Mooji’s heiligdom, biedt veel van de activiteiten die Mooji organiseert.

Mooji in Nederland

Mooji

In augustus 2018 kwam Moojij naar Nederland om een aantal lezingen te geven en een stilteweek te begeleiden. Zijn satsang opende hij met de woorden ‘Wist je dat je altijd gelukkig kan zijn?’. Dit gelukkig zijn bereik je niet door te streven naar geluk, maar door te beseffen dat het jouw natuurlijke staat van leven is.

Mooji wordt gezien als een waar licht in onze wereld. Zijn aanwezigheid, wijsheid en begeleiding wijzen ons op wie we zijn. En dit zonder de beperkingen van je patronen, identiteiten en condities.

Quote van Mooji

‘De gewaarwording ‘Ik ben’ wordt als eerste geboren, maar gewaarzijn zelf is het ongeborene. Het is geen object, objecten manifesteren zich erin, in het bewustzijn en in de geest. Gewaarzijn wordt door niets beroerd en is geen geloof. Je kunt niet in gewaarzijn ‘geloven’. Je kunt het alleen zijn. Niet ‘zijn’ in de zin van ‘worden’, alsof er iets gedaan moet worden, maar zijn als een zichzelf onthullende waarheid. Het is het meest voor de hand liggende!’