Angst

angst

Een energie die je steeds terug laat keren naar je verleden. Angst is het verleden geprojecteerd op de toekomst.
Ervaringen maken je angstig voor het beleven van het heden. Wat kan er nu, nu op dit heilige moment eigenlijk mis zijn. Je bent bewust, je ademt het leven gaat door en toch durf je het leven niet in al haar volheid te ervaren.
Je hebt angst voor warmte, voor genegenheid voor liefde. Je durft jezelf niet volledig te laten zien. Je durft het niet aan om jezelf volledig tot expressie te brengen. Angst voor afwijzing angst voor gezichtsverlies, angst dat anderen je in een ander daglicht zien. Je wilt de schijn ophouden, Je wilt een ideaalbeeld voorschotelen, je bent bang om jezelf te laten zien.
Maar wat kan er in godsnaam mis met je zijn, je bent een expressie van het goddelijke, je bent god in expressie, Je leeft je leven en bent daarvoor niet opgeleid of geïnstrueerd, je doet gewoon je best om er het beste van te maken.
Er is geen handleiding die je kunt volgen voor een succesvol of gelukkig leven. Je mag en moet het allemaal zelf uitvinden..
De mensen die je vertelt hebben hoe het leven eruit ziet, waar je allemaal aan zou moeten voldoen, aan welke regels en gewoontes je je zou moeten houden, hebben zelf ook absoluut geen idee. Ze praten alleen maar na wat anderen, die er ook geen weet van hebben en hadden erover gezegd hebben. Hoe zou jij dan ooit iets fout kunnen doen. Hoe zou iemand jou ooit iets kwalijk kunnen nemen. Hoe is het mogelijk dat jij, jezelf iets kwalijk neemt.
Je probeert uit, kijkt wat werkt, kijkt wat goed voelt. Je bent als een blinde die op de tast uitprobeert hoe de wereld eruit ziet. Je probeert uit, ervaart, stelt bij, je struikelt en valt, staat op en probeert opnieuw. Dat is wat het leven is. Geen handleiding, geen gebruiksaanwijzing, maar proefondervindelijk vaststellen wat werkt voor jou en wat niet. Je grootste hindernis is je angst om dingen aan te gaan, om dingen uit te proberen.
In de vele jaren die ik in deze wereld heb mogen verblijven heb ik ontdekt, dat ik angst heb om opnieuw dingen uit te proberen. Ik heb angst om opnieuw de confrontatie aan te gaan. Opnieuw uit te spreken wat ik wens en verlang. Daarmee ben ik zelf de grootste rem op mijn ontwikkeling. Ik weerhoud mezelf om opnieuw ervaringen aan te gaan.
Omdat afwijzingen en teleurstellingen in het verleden angst, verdriet en pijn veroorzaakt hebben, ben ik bang om hetzelfde nogmaals te proberen.
Een eenvoudig voorbeeld hiervoor is het volgende :
Ik kocht in Maart een netje mandarijnen. Helaas waren de eerste mandarijnen droog en nauwelijks te eten. Ik bemerkte dat ik geen zin meer had om de overige mandarijnen te proberen. De teleurstelling over de voorgaande weerhielden mij ervan om er nog maar eens eentje te proberen.
Toen ik me dit bewust werd heb ik er nog een gepakt en geloof het of niet, deze was heerlijk.
ik ben er van overtuigd dat we veel contacten en ervaringen uit de weg gaan omdat we angst hebben voor een nieuwe teleurstelling. Daarmee werpen we zelf een blokkade op voor nieuwe toekomstige prettige ervaringen. Je leerde lopen door steeds opnieuw te vallen en op te staan. Laat je niet weerhouden om het leven in al haar glorie te ervaren omdat je ooit een minder positieve ervaring hebt gehad. Word geen verstokte vrijgezel, omdat je ooit een afwijzing hebt moeten ervaren, want daarmee wijs je jezelf af en onthoud je jezelf van al het moois dat het leven te bieden heeft.
Leef vrij en onbevangen en laat je herinneringen geen rem maar een aansporing zijn, om het leven te ontdekken en uit te dagen. Jij bent het waard, jij verdient het aller beste wat het leven te bieden heef en maak jezelf nooit wijs of laat jezelf nooit wijs maken dat dat niet het geval is.

9.5.2013

Reageer