Gevangen

Gevangen

Als opgroeiend, maar met name als volwassen mens zitten we opgesloten in een zelf gebouwde gevangenis. Sterker nog we zitten gevangen maar hebben de sleutel van de deur om onze nek hangen. Helaas zijn we vergeten dat er een gevangenis is en zijn we vergeten dat we zelf de mogelijkheid hebben om te ontsnappen.
In de gevangenis streven we naar zo min mogelijk ongemak en pijn en naar zoveel mogelijk plezier en genot. Hoewel dat steeds maar tijdelijke pleziertjes zijn en meestal ook maar van korte duur, ervaren we de gevangenis eigenlijk best wel als knus. Tuurlijk zijn er op z`n tijd ongemakken en ervaren we een gemis, maar dan gaan we nog harder en volhoudender opzoek naar geluk. Problemen, moeilijkheden en je zo af en toe eens rot, rusteloos of ontevreden voelen, hoort nu eenmaal bij het menselijke leven, zo hebben we vroeger geleerd.
Soms denken we, heel even dat we het gevonden hebben. Hetzij in een nieuwe relatie, een nieuwe auto een nieuw speeltje of wat dies meer zij, maar al snel slaat de verveling en de gewenning toe en blijft er van het aanvankelijke plezierige gevoel weinig over.
De gevoelens in onze gevangenis zijn tegenstrijdig, we voelen er ons veilig in, het is namelijk bekend en we weten wat we te verwachten hebben, anderzijds knaagt er een gevoel van onvolkomenheid aan ons. We kennen namelijk het gevoel van onbeperkt geluk, van volkomen tevreden zijn met ons zelf. Een gevoel, dat er vanaf onze geboorte en daarvoor steevast is geweest maar, dat met het ontstaan van de constructie ik met het ontstaan van het ego alleen nog maar sporadisch aanwezig is.Boodschappen uit je omgeving wat mag en niet mag, wat gewaardeerd wordt en niet gewaardeerd wordt hoe je zou moeten zijn vormen je ego.
Het ego is echter slechts een beeld van wie je denkt te zijn, het is het beeld van ik. Ik als man, vrouw goed slecht, sportief onsportief en ga zo maar door.
De hele verwarring begint al bij de gedachte IK. Je dicht deze IK allerlei ervaringen ideeën en eigenschappen toe. Ik denk, ik slaap, ik voel, enz.
Maar als je nu eens echt serieus op zoek gaat naar die IK, kun je die dan vinden. ontstaat denken en ontstaan gedachten niet gewoon en is dit niet het zelfde met gevoelens. Heb je eigenlijk een lichaam of ben je een lichaam. Waar is die IK.
Ik is alleen maar een constructie. Ik bestaat alleen maar in het denken. Het is een beeld van iets of iemand met bepaalde eigenschappen, gedachten gevoelens en een bepaalde vorm.
Die IK is niet blijvend het is slechts een tijdelijk idee. Een idee dat ontstaan is en ook weer zal verdwijnen.
Interessanter is de vraag, wat heeft die IK mogelijk gemaakt? Wat ging er aan vooraf? Is er iets dat er altijd al was en dat niet gebonden is aan dit tijdelijke en sterfelijke lichaam?
Ik heb een lichaam, er is dus iets dat heeft blijkbaar.
Jij bent een ziel in een menselijke ervaring. Jij ervaart wat het is om mens te zijn en het doel in het leven is dat menszijn te ervaren, er in te verdwalen en vervolgens op eigen kracht weer de weg terug te vinden naar ziel. Dat is het spel dat wij spelen in dit aardse bestaan.
Je staat er op deze zoektocht niet alleen voor. Het hele universum, het Leven het AL of God zo je wilt, staan je ter beschikking. Zij creëren al je wensen alle omstandigheden, om je in staat te stellen je weg terug te vinden. Je mag er net zolang over doen als je wilt. Weet dat je je doel nooit kunt missen.
Je zult altijd de eindstreep halen. Jouw keuzes bepalen hoe en in welk tempo.
Weet dat je zelf gekozen hebt voor het leven. Je hebt de omstandigheden en evenementen van te voren zorgvuldig uitgekozen in de wetenschap, dat zij je feilloos zullen terugvoeren naar je diepste kern.
Ieder moment kun je je eigen grootsheid en je eigen goddelijkheid ervaren, dat kan al gedurende dit leven. Op zijn laatst zul je de waarheid herkennen op het moment van je sterven. Op dat moment vallen de schellen van je ogen, wordt de sluier opgelicht en zul je jezelf zien in al je glorie en in al je goddelijkheid. Er is niets mis met jou en er is ook nooit iets mis geweest met jou. Je hebt slechts het spel gespeeld dat leven heet. Je hebt je verwonderd over de schoonheid van het spel en het leven zelf.
Stap uit je zelf gecreëerde gevangenis en ontdek het wonder van het leven zonder enig houvast, zonder oordeel, zonder toekomst of verleden en leef in het enige moment dat je ter beschikking staat namelijk het NU.

Eef Lamers 17.6.2012

Reageer