Co-creatie

Co-creatie

 

Wat een geweldig bevrijdend concept is dat.
Maar wat betekend het eigenlijk. Vanuit ons kleine zelf, ons ego, vanuit dat deel waarvan wij denken dat wij dat zijn, ontstaat de gedachte dat jij iets hebt gedaan. Iets is jouw prestatie, iets is door jou in gang gezet, jij ben ergens de schuld van. Maar als je dit nu eens vanuit een iets groter perspectief bekijkt wat blijft daar dan nog van overeind staan.
De mens heeft zo wordt gezegd een vrije wil. Jij beslist zelf wat je doet of nalaat of hoe je ergens op reageert. Als jij het bent die kiest om iets wel of niet te doen is het wellicht interessant om te bekijken hoe die zelf tot stand is gekomen. Welke bewuste keuzes heb jij dan genomen in de constructie van die zelf.
Heb je een bewuste keuze gemaakt dat je bijvoorbeeld meer van geel houdt dan van rood?
Heb je een bewuste keuze gemaakt dat je op mannen valt of op vrouwen?
Is er een bewuste keuze aan vooraf gegaan, dat je liever een Volkswagen rijdt dan een Peugeot?
Het zijn allemaal voorkeuren die, als je er even over nadenkt helemaal niet bewust gekozen zijn.
Zo is het met heel veel voorkeuren van die zelf. Je hebt ergens een voorkeur voor of je reageert in een bepaalde situatie steeds weer op de zelfde manier. Dat kan bewust gekozen zijn, maar meestal is het dat niet. Hoe voorspelbaarder je reactie is onder bepaalde omstandigheden des te minder authentiek ben je. Het is gewoon een programmatje in je hoofd dat begint te lopen op het moment dat dezelfde situatie zich voordoet. Vaak handel je zonder er bij na te denken, steeds weer op de zelfde manier. Op dat moment is er helemaal geen sprake van een eigen vrije wil.
Nu bespraken we het idee van co-creatie het gezamenlijk creëren.
Ik vraag me af of er ooit zoiets bestaat als niet co-creëren. Is niet alles wat we om ons heen zien alles wat mensen doen en presteren tot stand gekomen door co-creëren? Is er ook maar iemand in deze mooie wereld die iets zelfstandig en alleen tot stand heeft gebracht?
Er is altijd wel iemand die aan de “prestatie “heeft bijgedragen.
Vrijwel alles wat je kunt of doet heb je van anderen geleerd. Ruziemaken, autorijden, schrijven, liefhebben noem maar op. Wat je ook bedenkt er zijn altijd anderen bij betrokken.
Wij creëren gezamenlijk onze wereld onze prettige en minder prettige ervaringen.
Als dit waar is dan is welke actie of daad dan ook ooit de prestatie of daad van 1 mens. Dat wat je kunt heb je van anderen geleerd, anderen hebben geloof in jou gehad, hebben je gestimuleerd, enthousiast gemaakt of letterlijk bijgedragen. Dat kunnen mensen zijn die al lang niet meer in dit leven zijn. Als we naar de technologische ontwikkeling kijken dan heeft zelfs de stenenkloppende voorouder bijgedragen aan de uitvinding van de computer. Elke technisch innovatie bouwt voort op voorgaande uitvindingen. Niets is ooit jouw prestatie niets is ooit jouw daad alleen.
Hoe vreemd is het dan, dat we in onze moderne westerse wereld prestaties,uitvindingen of wetenschappelijke ontwikkelingen toeschrijven aan 1 enkele mens.
Alles wat je om je heen ziet is tot stand gekomen door co-creatie. We doen het dus gewoon allemaal samen.
Niemand bestaat ooit los van de ander, niemand is ooit beter of slechter. Op het grote toneel van de wereld vertolken wij allemaal onze rol van dokter tot bakker van leraar tot putjesschepper en van dader tot slachtoffer. We spelen allemaal een rol in dit grote geheel of beter gezegd we spelen allemaal onze rollen in het grote geheel. We zijn totaal afhankelijk en totaal verbonden met elkaar. Elke rol is even belangrijk en wordt met even veel verve gespeeld.
Niemand is goed en niemand is fout we spelen slechts een rol en zijn vergeten dat we slecht een rol spelen. Ieder op zijn eigen manier ieder naar beste eer en geweten. Alle rollen en alle spelers zijn even belangrijk. We zijn allemaal een deel van God. Niets bestaat daarbuiten of heeft ooit daarbuiten bestaan. We zijn allemaal een deel van het grote geheel en zijn allemaal even waardevol.
Je kunt nu wel een bewuste keuze maken om een andere rol te gaan spelen . binnen de beperkingen van dit ene fysieke leven.
Maar het gaat nog verder, het wordt nog mooier. Als je een wens of verlangen hebt, dan spant dit hele mooie universum zich samen om die droom of wens uit te laten komen. Ook je gedachtes zijn creaties en dragen energie. Op het moment dat je die energie helder en duidelijk in de wereld zet dan gaan er krachten aan het werk om je droom of wens uit te laten komen. Het kan even duren en soms ziet het er anders uit dan dat je je wellicht had voorgesteld, maar het universum, engelen en lichtwezens gaan aan het werk en zijn aan het werk om het gewenste te realiseren.
Alles wat je nu bent alles wat je hebt gerealiseerd is ooit als gedachte of idee begonnen. Uiteindelijk heeft het zich in jouw wereld gemanifesteerd.
Ook het universum lichtwezens engelen en zielen uit andere dimensies dragen via co-creatie bij aan de realisatie in onze wereld. Laten we ons inspannen om samen een mooiere liefdevollere en harmonieuzere wereld te scheppen
Het is werkelijk een wonder we zijn werkelijk totaal en geheel en al verbonden, we zijn werkelijk één.

Eef Lamers 17.4.2012

Reageer