Hoe?

Hoe kun je mediteren?
Het zou te ver voeren om hier alle meditatievormen te beschrijven. Maar ik zal er in het kort een aantal beschrijven. Denk in elk geval aan de volgende punten.

  • Ga ergens zitten waar je niet gestoord kunt worden.
  • Maak knellende kleding en riemen los
  • Zet de telefoon uit
  • Neem er de tijd voor.

Visualisatie
Visualisatie is een vorm waarbij je gebruik maakt van je fantasie van je inbeeldingsvermogen. Het is een eenvoudige manier om lekker te dagdromen. Bijvoorbeeld dat je aan het strand ligt. Op je innerlijke monitor zie je jezelf het strand en de zee. Je concentreert de helemaal op dat beeld en de bijbehorende gevoelens. Bij de gesproken meditaties vind je bij meditaties voor beginners een aantal visualisaties. Probeer ze eens uit en kijk welke voor jou het beste werkt. Ik zou het fijn vinden als je via het gastenboek laat weten welke meditatie je fijn vond en waarom.

Ademhalingsmeditatie
Bij een ademhalingsmeditatie richt je je aandacht volledig op de ademhaling. De ademhaling is de meest constante factor in je leven. Vanaf je geboorte is er al ademhaling. Ga rustig zitten en voel alle face`s van de ademhaling. Inademing, een korte pauze, uitademing en weer een korte pauze. Voel hoe je borst en buik een beetje uitzetten en hoe ze weer terugzakken in een neutrale positie. Deze meditatie oefening kun je overal doen en net zo lang als dat je zin hebt. Probeer wel volledig aanwezig te zijn in elke in- en uitademing zonder mee gevoerd te worden door gedachten.

Objectmeditatie
Zoals hier boven al beschreven is een eenvoudige manier om te mediteren je concentreren, al je aandacht te richten op een object, een voorwerp. Dat kan werkelijk alles zijn, van een steen tot aan de foto van iemand van wie je houdt of die je waardeert. Belangrijk is daarbij dat je probeert helemaal aanwezig te zijn bij dat object zonder erover te gaan nadenken en zonder verstrikt te raken in gedachtes betreffende verleden en toekomst. Wees helemaal aanwezig in het huidige moment. Als er zich gedachtes aandienen, dan laat je die op een uitademing rustig los. Duw ze gewoon vriendelijk aan de kant. Er zij diverse objecten waar je je tijdens je meditatie op kunt concentreren. Het maakt niet uit wat je kiest zolang het maar werkt voor jou. Er zijn geen twee mensen hetzelfde dus wat voor jou werkt is prima. Blijf bewust door gaan waar je mee bezig bent. Vergelijk je zelf met niemand. Gedachten als ik doe het niet goed of anderen zijn beter dan ik houden je alleen maar af van je meditatie.

Objectloze meditatie
Een vorm waarbij je gewoon gaat zitten en alles wat zich aandient er gewoon laat zijn. Geluiden, gevoelens, gedachtes of lichamelijke sensaties, je laat ze er gewoon zijn, je bent je van alles bewust, maar je houd je er niet mee bezig. Je gaat er niet mee aan de slag je laat je niet verleiden om je ergens door mee te laten voeren.
Mocht dat wel gebeuren, wees je er dan ook gewoon weer daar van bewust.

Meditatie op thema’s
In meditaties kun je je ook richten op bepaalde thema`s die voor jou op dat moment belangrijk zijn.
Voorbeelden daarvan zijn bijvoorbeeld “liefde” “heling” “lichaam” “verbondenheid” etc.
Je houdt je in dergelijke meditaties bezig met zo`n thema en gebuikt deze als object voor je meditatie. Bij de gesproken meditaties vind je een aantal van deze thema`s terug.