Mijn Wereld

“mijn wereld”

De wereld, mijn wereld start met mij, met de eerste gedachte ik, met het bewustzijn ik.
Vanaf de geboorte is er een ik bewustzijn. Buiten mij was er nog geen wereld. Naarmate ik ouder wordt creëer ik steeds meer “wereld”. Eerst is er alleen dat lijfje, dan op het moment van de geboorte ontstaan ook anderen. Aanvankelijk maar een paar, maar ze zijn er al wel en acteren in mijn wereld.
De wereld bestaat slechts uit een klein beperkt stukje.
In de slaap is deze wereld weer verdwenen. En hij verschijnt weer met het ontwaken van het denken.
Eerst was er alleen ik. Nadat het ik- bewustzijn is ontstaan, ontstaat ook de ander. De wereld en de anderen daarin bestaan slechts in mij. Wanneer ik me niet bewust ben van mezelf, in de diepe slaap is de wereld en die ander er ook niet.
Er is dus maar 1 gegeven, alles ontstaat uit mij. Ik ben de ruimte die mijn wereld mogelijk maakt en ik acteer in deze wereld via een gecreëerd beeld “het ego”.
Via het ego speel ik het spel dat het leven is.
Naarmate ik het spel langer speel, wordt het steeds uitgebreider. Er komen steeds meer mensen met wie ik wat uit te werken heb. Ik heb steeds meer herinnering aan wat er allemaal al in dit spel gebeurd is en schep daar regels, wetten en verplichtingen uit.
Het ego moet aan al deze verplichtingen wetten en regels voldoen waardoor het leven steeds ingewikkelder wordt. En naarmate ik me meer met dit ego ga identificeren ga ik ook lijden aan dit leven en vergeet totaal, dat ik het ben die deze wereld geschapen heeft.
Iedere regel iedere wetmatigheid is door mij in deze wereld gezet en de wereld ontwikkelt zich hiernaar.
Kijk hoe je wereld groeit als je hoort over andere landen andere gewoonten andere werelden sterren en planeten. Je verhaal wordt steeds complexer en er zijn momenten dat je echt te lijden hebt onder die complexiteit en aan de regels gebruiken en voorschriften die je zelf in het leven geroepen hebt.
Anderen in jouw wereld figureren en handelen daarin en maken het nog moeilijker om te zien, dat jouw wereld ooit alleen met jou begonnen is.

Ik is de eerste gedachte die opkomt en vandaar uit heb je alle andere gedachten gecreëerd.
Denk je nog maar eens in hoe eenvoudig en klein je wereld was, toen je nog kind was. Je was nog maar net met het spel begonnen en je wereld was eenvoudig en overzichtelijk. Wanneer je sliep waren die wereld en de mensen in jou wereld er niet. Hij verscheen en verschijnt pas weer als je ontwaakt en je denkwereld zich weer laat zien.

Jij bent één en verbonden met alles, omdat het uit jou voortkomt. Alleen vanuit de kleine ik, het ego, vanuit het beperkte perspectief, zie je dat niet. Dan is je wereld groot en groeit steeds groter naarmate je er meer aantoevoegt. Wanneer je hoort over andere mensen dieren planten plaatsen landen gewoonten en gebruiken planeten sterren universa, dan groeit jouw wereld en dreig je erin te verdrinken. De wereld wordt gecompliceerd onbegrijpelijk bedreigend angstaanjagend.

Toch is die hele wereld maar met één gedachte begonnen, de gedachte ik.

Wil je die wereld weer gaan begrijpen en omvormen naar jouw ideeën van hoe die zou moeten zijn, ga dan op zoek naar die IK. Ontdek dat het daar allemaal mee begonnen is.

Bewijzen kan ik het allemaal niet, dus je zult er zelf naar op zoek moeten gaan. Inzicht en begrip van het leven kan niemand je aandragen je zult het zelf moeten ontdekken
Onderzoek jezelf, ga op zoek naar wie deze wereld mogelijk maakt.
Zie hoe het leven zich aan je laat zien als je verliefd bent. Je wereld is mooier geuriger en kleuriger omdat jij hem zo creëert.
Andersom, zie hoe je wereld is als je boos bent, teleurgesteld of verdrietig. De wereld laat zich dan op deze wijze aan je zien. Plotseling ontmoet je boze, teleurgestelde of verdrietige mensen.
De wereld wordt donker en grauw.

Experimenteer ermee. Creëer je eigen wereld, laat de dingen gebeuren die jij graag ziet dat er gebeuren.

Voor mij was een van de eerste experimenten het creëren van een parkeerplaats als ik ergens naartoe ga. Ik stel me voor dat hij er is en wonder boven wonder is dat ook steeds het geval.
Je denken creëert je wereld omdat het jouw wereld is.
Wat voor een wereld wil je. Stel het je voor, teken of schilder hem voor jezelf en hij zal ontstaan.

Er is één maar, je kan dit moeilijker of niet vanuit je ego, vanuit je kleine zelf. Je zult eerst en vooral op zoek moeten gaan naar de ik waar dit allemaal uit voort komt. Ga op zoek naar de eerste gedachte de ik – gedachte.
In alles wat je doet in alles wat je denkt en alles wat je zegt, ga op zoek naar die ik, waaruit alles voort komt.

Wie is het die dit doet, wie is het die dit zegt wie is het die dit denkt.
Weet dat de jij, die je je verbeeldt te zijn nooit hetzelfde is. Je hebt wel steeds het gevoel dat die het zelfde is maar je kleine ik ofwel je ego is constant aan verandering onderhevig. Denk maar even terug aan hoe je vorig jaar was of 10 jaar geleden. Die kleine ik, dat ego verandert voortdurend. Er is maar één constante één ding dat nooit veranderd, dat is de jij die er altijd al was de jij die niet geboren is en ook nooit zal sterven.

Als je die constante ik wilt ervaren doe dan de volgende oefening:
Haal een herinnering op aan toen je een jaar of 6 was. Het moet wel een herinnering aan je zelf zijn op die leeftijd. Doe hetzelfde bij 12 jaar, 18 jaar 25, 35 en als laatste aan gisteren.
De leeftijden doen er niet zoveel toe het gaat erom dat je een reis maakt in de tijd.
Stel jezelf dan nu de vraag: Wie zag al deze herinneringen? Je eerste reactie is meestal IK!!
Maar die Ik die je ervaren hebt, had die een leeftijd, een geslacht of een oordeel???
Wellicht heb je ervaren dat dat allemaal niet het geval is, met andere woorden er is je hele leven al in al je herinneringen een constante, iets dat er altijd al was en dat nooit veranderd. Dat is de diepere kern van wie je bent.

Het zal enige oefening vergen om weer in contact te komen met je diepste kern. Je bent al zoveel jaren verloren in het ego, in die lichaam gedachten herinneringsconstructie die je ik bent gaan noemen, dat het echt tijd en energie zal vergen om weer in je meest natuurlijke staat te verkeren.

Je meest natuurlijke staat is IK BEN.

Je glijdt dan mee in de stroom van het leven, zonder oordeel en veroordelingen. Je weet dan dat alles wat zich aan je laat zien, er door JEZELF geplaatst is. Jij bent de schepper, de maker van jouw wereld.
Niets wat er in die wereld gebeurt heb je er zomaar in geplaatst. Niets in die wereld kan de ware jij, de grote IK werkelijk raken. Dat wat jij bent gaat aan alles in die wereld vooraf. Het begon allemaal met die eerste gedachte ik.

Ramana Maharshi is het genie achter deze visie. Een visie die hij zelf zijn hele leven geleefd en uitgedragen heeft.
Van belang is dat welke visie stijl of guru je ook aanhangt volgt of boeiend vindt, je steeds je eigen waarheid gaat ontdekken. Neem niets voetstoots aan, ga op ontdekking uit en de ontdekkingen in jouw wereld zullen je verbazen.
Eef Lamers16 Juli 2011

Reageer