Op zoek naar geluk

Samen op zoek naar eindeloos geluk, schijnbaar levend in twee werelden

Toen ik gevraagd werd om een lezing te verzorgen, moest ik toch wel even nadenken of ik dat wel wilde. Allerlei gedachten schieten dan door je hoofd. Is dit wat ik wil, kan ik het wel heb ik iets te melden?
Allemaal vragen vanuit het denken, want mijn gevoel was onmiddellijk Ja, dat is wat ik wil.
Op school en in de spirituele gespreksgroepen doe ik eigenlijk niet anders dan mijn passie en visie delen met anderen. En als dat met deze lezing lukt, en waarom zou dat niet lukken, ben ik zeer tevreden.

Hoe ben ik er zelf toe gekomen. Al mijn hele leven, weet ik achteraf was ik in deze materie geïnteresseerd, alleen tot actief zoeken en beleven kwam het niet.
Ik ben opgegroeid in de illusie, dat ik in dit leven was gekomen zonder enige kwaliteit of eigenschap die nuttig was. Ik zag mezelf als zeer veel minder dan de gemiddelde mensen in mijn omgeving.

Door een boek, dat ik bij “toeval” in de bibliotheek tegenkwam werd een deur geopend die mij een blik gaf op een heel andere wereld en een heel andere ik. De wereld zat heel anders in elkaar dan dat mij vertelt was en dat gold ook voor mijzelf. Dat boek Leven in liefde, en wie wilt dat nu niet, door Deepak Chopraa was de eerste bewuste aanraking met de wereld van de spiritualiteit.
Het daarop volgende boek een ongewoon gesprek met god van Neale Donald Walsch was voor mij een ware openbaring.
Tot die tijd had ik geleefd met een klein zelfbeeld met een beeld van de wereld en wat hoorde en wat niet hoorde wat mocht en wat niet mocht. Een wereld gedomineerd door machthebbers en een god die met boze en bestreffende blik op mij neerkeken om te zien of ik niet iets fout deed. Ik ben katholiek opgevoed maar wel met het idee dat wat ik ook deed het was toch nooit goed genoeg.
Nu werd ik geconfronteerd met een wereld waarin alles goed was, alles wat goed voor jou was en goed voor de ander was prima. Ik leerde te kijken naar mijn “geadopteerde “overtuigingen en zag dankzij de inzichten van Neale Donald Walsch wat ze werkelijk waard waren.
Zij hielden mij klein, onbeduidend, afhankelijk en bovenal ongelukkig.

Opeens van de ene op de andere dag werd mij een vrijheid geboden, die voor mij tot dan toe ongekend was. Ik mocht beleven en ervaren en zelf bepalen of dat wat ik beleefde mij en anderen diende.
Mijn kijk op mezelf werd geheel anders, ik was in het leven om te ervaren en te groeien, niet om hetzelfde te blijven en het leven van anderen na te leven. In de gevangenis van does en dont`s die anderen voor mij hadden uitgevonden en bedacht.

Mijn kijk op mezelf onderging daardoor een radicale verandering, daar waar ik voorheen tekortkomingen zag ervoer ik nu kwaliteiten en mogelijkheden.
Mijn grootste zwakte in mijn ogen werd mijn grootste kracht. Het leven had mij op onnavolgbare wijze voorbereid op mijn rol in het leven.

Mijn honger naar meer kennis en meer ervaringen was nauwelijks nog te stillen, ik las zeer veel prachtige boeken van diverse schrijvers, ik werd geboeid door het werk en de meditaties van Sri Vasudeva, oprichter en inspirator van de non-profit organisatie Blue Star. Een organisatie die zich inzet voor de spiritiele ontwaking en groei van mensen overal ter wereld.

Ik heb cursussen gedaan en wilde ook op andere wijze actief zijn, ik werd deelnemer in een gespreksgroep rondom de boeken van Neale Donald Walsch, begon met het inspreken en maken en geven van meditaties en ben vorig jaar daarnaast een eigen spirituele gespreksgroep gestart.

En nu sta ik hier.

Met de lezing getiteld samen op zoek naar eindeloos geluk, schijnbaar in twee werelden.
Het leven is een wonderlijke zoektocht.
Voordat we geboren worden, is de wereld perfect, alles wat je nodig hebt is er gewoon.
Je bent, hebt niets nodig en je beschikt over een prachtig nieuw instrument, je lichaam, dat zich ontwikkelt en dat je helemaal mag leren kennen.
Je bent in alles en alles is in jou. Je lichaam voelt heerlijk aan, aan alle basisbehoeften is voldaan.
En in de laatste weken maak je je meer en meer vertrouwd met dit wonderlijke instrument.
Je neemt het zo in bezit, dat het jou in bezit neemt. Je bent begonnen met een identificatie die je levenlang kan duren.

Dan wordt je geboren, je maakt een reis naar een onbekende wereld met onbekende mogelijkheden. Je verlaat de perfecte wereld waar je volledig was verzorgd, voor een wereld waar je afhankelijk wordt van anderen.
Op gezette tijden voelt het lichaam niet meer zo perfect aan, omdat het honger heeft, omdat het het koud heeft, omdat het zich losgemaakt weet uit die perfecte wereld.

Een ander moet nu voorzien in je eerste basisbehoeften en omdat duidelijk te maken ga je gedrag vertonen, dat ervoor zorgt, dat je behoeften worden vervuld.
Je gaat op zoek naar manieren om die buitenwereld, die ander te beïnvloeden, zodat zij je geven wat jij nodig hebt of denkt nodig te hebben..

Aanvankelijk gaat dat relatief eenvoudig, je maakt een naar geluid, huilen, gillen en die ander komt aangedraafd en probeert uit te zoeken waar jij behoeften aan hebt en meestal na enig raden komen ze er wel achter.
En tijdelijk kun je weer geheel tevreden resideren in een staat van totaal geluk verbonden met alles.
Je ontdekt dat als zij hun mondhoeken omhoog doen en jij doet dat ook dat dat een positieve reactie teweeg brengt en je in staat bent hun, vaak vluchtige aandacht vast te houden. Je wordt aangemoedigd bepaald gedrag te vertonen en ander gedrag te vermijden en je baad in een geluksgevoel weliswaar anders dan in het begin van je prille leven waar je niets nodig had, maar toch een geluksgevoel, maar nu afhankelijk van de aandacht en de goedkeuring van anderen
Je raakt volkomen gefixeerd en gefocust op het verkrijgen, het herbeleven van dit geluksgevoel.
Je gaat je steeds meer gedragen naar de verwachtingen en verlangens van de mensen waar je afhankelijk van bent.
En je ontleent een identiteit aan de boodschappen en de mededelingen die je van hen krijgt over wie jij bent. Je vormt je een beeld van wie jij bent, wat jij bent, wie jij bent in relatie tot anderen, beter, sneller slimmer slechter langzamer dommer. Dit beeld deze schijnbare jij, wordt de basis voor de rest van je leven. Het beeld van ik, dit bedachte beeld van ik, je ego vormt zich en gaat een competitie aan met andere ego`s en bij hen probeer je geluk te vinden.
Zij moeten jou de waardering de liefde en de erkenning geven, die jij jezelf niet kan geven.
Je bent verloren in de wereld van het denken.

Wat vindt de ander van me, doe ik het zo wel goed, ben ik lief mooi sportief etc. genoeg, hoe kan ik erbij horen? Allemaal vragen die je gedrag zijn gaan bepalen. Je leeft volledig in het egoïsch denken, je gedrag is alleen nog maar afgestemd op de waardering van anderen.
Zij beheersen jou leven en jou tijdelijke gevoel van geluk op die momenten dat je je even beter sterker slimmer voelt dan de ander, op die momenten dat je schijnbaar gelijk hebt en op die momenten dat de ander jou of jouw gedrag goedkeurt.
Je lijkt voor je geluk, volledig afhankelijk van de ander.

Toch zijn er andere momenten. Momenten van intens geluk intense vrede.

Bij het zien en bewonderen van schoonheid, bij het zien van een baby, een zonsopgang een zonsondergang, een bloem een boom. Even is daar een glimp van gelukzaligheid die niet afhankelijk is van een ander.
Vanuit de schoonheid buiten jezelf verstil je, je denken staat even stil, de innerlijke terrorist houdt even de mond dicht en vanuit die stilte herken je de schoonheid in je zelf, even ben je weer in contact met je oorspronkelijke zelf, met de tijd dat je niets nodig had om je gelukkig te voelen.
Maar voor je het weet start de stem in je hoofd weer en ben je het contact met de schoonheid en het geluk in jezelf weer kwijt.
Je verliest je weer volkomen in de dingen die je moet doen, in de voorwaarden en de regels die je jezelf hebt opgelegd om te voldoen aan de ander de maatschappij en je verliest je weer in het najagen van het geluk via die zaken die volgens onze maatschappij het geluk dichterbij brengen. Geld bezittingen een nieuwe telefoon, een nieuwe auto een nieuwe relatie een nieuw verbouwd lichaam, totdat je erachter komt, dat dat het geluk niet of slechts tijdelijk binnen handbereik brengt.

Vaak, nadat je een jaar of veertig jezelf volkomen verloren hebt in de vorm in de wereld, kom je tot de conclusie dat het je niet gebracht heeft wat je ervan hoopte.
Je bent verafgedreven van de bron en je begint de zoektocht die gekenmerkt wordt door de vraag, rara wie ben ik.
Een langzaam proces van loslaten van oude gedachte patronen, het herwaarderen van oude overtuigingen aangaande wie jij bent en wat de wereld nu eigenlijk is.

En daar staan we dan, wij spiritueel zoekenden, op onze eigen unieke weg, ons af vragend hoe we weg verder zal gaan, in welke richting hoe en eventueel met wie.

De golf is maximaal van de oceaan afgerold en staat op het punt terug te rollen.

We zijn rijker, rijper sterker en beladen met extra kwaiteiten die we ontwikkeld hebben dankzij deze unieke eigen weg. De zoektocht terug naar wie ben ik nu eigenlijk.
Hoe vind je jezelf weer terug tegen de achtergrondruis van het ego.
Die stem in je die veel van commentaar voorziet, andere mensen, situaties maar met name jezelf.

Het ego, je onware verzonnen zelf, dat pakket met oordelen en veroordelingen omtrent jezelf de wereld en de ander. Het is bijna altijd de stem uit je verleden. De autoriteitsfiguren die er op hamerden dat jij niet goed was zoals je was. Je moest anders beter slimmer knapper.
Steeds weer werd je vergeleken met diegenen die het blijkbaar wel allemaal voor elkaar hebben. Maar ondertussen met vrijwel de zelfde zelfacceptatie problematiek kampen als jij.
Helaas zie je dat niet, zelfs niet als het er zeer dik bovenop ligt.
Wees blij, zij die het bereikt hebben tussen aanhalingstekens zijn ook de illusie nog kwijt dat het morgen of volgende week of na je pensionering beter wordt

Zij de sterren de beroemdheden hebben alles wat ze nodig hebben, erkenning geld roem liefde en noem maar op. Maar nader beschouwd zijn ze net zo ongelukkig als jij. Ze herkennen zich niet meer in het beeld dat geschets wordt over hen, hebben aan alle erkenning en aandacht nog niet genoeg en zijn als de dood, dat morgen wellicht alle waardering en erkenning wegvalt.

Ook zij worstelen met de vraag wat is nu mijn ware essentie, wie ben ik nu werkelijk.
Zij hebben naam gemaakt in de fictieve wereld en zijn net zo hard op zoek naar wie ze nu eigenlijk zijn..

Je ego is volledig gekoppeld aan de eerste realisatie van ik in je leven namelijk je naam.

Het is wellicht een leuke oefening om je eens voor te stellen dat je naam dat mandje waar je alle boodschappen en aannames omtrent je zelf in gestopt hebt, dat je die niet meer hebt. Stel je eens voor dat je geheel naamloos bent en kijk eens gedurende enige tijd wat er gebeurd.

Voor mij was het bijzondere dat alle aannames en oordelen omtrent wie ik was los kwamen te zitten, alsof ik er ineens enige afstand van kon nemen. Het zogenaamde fundament van je leven begint te rammelen.

Er ontstaat wat ruimte in de door het ego gecreëerde gevangenis van concepten aannames en afwijzingen. waarin je je klein en beperkt voelt.

Vanuit het voorgaande kan het wellicht lijken dat je ego iets negatiefs of iets slechts is. Dat is echter niet het geval. Je ego geeft je een besef van ik waardoor je ook het besef van wij kan hebben. Het ego is dus een instrument, dat je kan gebruiken om een verschil te maken tussen jezelf en de rest van de wereld. als je echter alleen nog maar geloofd in de afgescheidenheid dan schiet het instrument aan zijn doel voorbij. Daar waar de gehele westerse wereld onder te leiden heeft en dat geld inmiddels ook voor een groot deel van de oosterse wereld, is dat we zijn gaan geloven in een kleine en beperkte ik, een ik eigenlijk zonder spirituele wereld alleen maar de aardse door de wetenschap gedomineerde wereld.
De wereld van de zichtbare en schijnbaar controleerbare werkelijkheid. De wereld waarin je gezien wordt als een toevallig samenspel van biologie en scheikunde. Zonder ziel sterfelijk en met maar één leven. Het huidige, daarna is het allemaal afgelopen.
Gelukkig dat momenteel vanuit diezelfde wetenschappelijke hoek toch een andere kijk ontstaat van wat het leven nu eigenlijk inhoud. De kwantummechanica laat zien op dit moment dat een aantal stellingen die in het oude India voor waar werden aangenomen ook daadwerkelijk waar blijken te zijn.

En via het werk van Pim van Lommel, voormalig cardioloog uit het Rijnstate ziekenhuis Arnhem vernemen we gefundeerde informatie over bijna dood ervaringen waaruit het gegronde vermoeden ontstaat, dat het bewustzijn van de mens niet gezeteld lijkt te zijn in de hersenen maar daarbuiten. Zijn boek oneindig bewustzijn is wat dat betreft zeker het lezen waard.

Maar dan blijft ook tegen deze achtergrond de vraag, hoe hervind ik mezelf, hoe kom ik in contact met die diepere kern van mezelf

Iedereen bewandelt zijn of haar unieke levenspad. Klinkt ontzettend als een cliché. We komen allen uit dezelfde bron voort met een heel eigen ontwikkelingsniveau en dus ook een heel eigen unieke missie. De missie is uniek, alleen van jou maar hij is volledig verweven met de levens en de missies van vele zeer vele anderen. Niet beter of slechter of belangrijker dan die van anderen alleen anders. De onderlinge afhankelijkheid is volledig, je bent met iedereen en alles verbonden. De meeste mensen die dit lezen zijn al kortere of langere tijd op dat punt aangekomen.We zijn allemaal, ieder op onze eigen wijze op een zoektocht naar onze eigen waarheid.
We bekijken de wereld allemaal vanuit ons eigenperspectief vanuit onze eigen ervaringen van uit de programmering die wij zijn gaan beschouwen als ik. We lezen boeken, zoeken op internet bezoeken lezingen doen workshops bezoeken retreats in de hoop daar te vinden wat we zoeken. De boeken, de lezingen, de spirituele leraren zijn echter niet de oplossing voor jouw zoektocht. Zij zijn alleen maar richtingaanwijzers, bordjes die jou in de juiste richting kunnen wijzen, die jou jouw pad kunnen wijzen naar geluk. Die weg leidt echter altijd naar binnen, terug naar de bron, terug naar jezelf. In de stilte, in het gedachteloze kun je het vinden ,dat gelukzalige gevoel van helemaal niets nodig hebben, van volledige zelfacceptatie, van volledig voorzien zijn.
Alles wat je nodig hebt is daar te vinden de antwoorden op al je vragen liggen daar te wachten. Kijk echter uit voor een nog zwaardere vorm van het ego, het spirituele ego. Ook weer een vorm waarbij je jezelf voorhoudt hoe dat eruit ziet spiritueel zijn.
Je moet op sandalen lopen vegetarisch zijn, mag nooit meer boos worden e nog veel meer.
Daarmee plaats je jezelf weer in een nieuwe gevangenis van geboden en verboden.

Maak gedurende de dag zovaak mogelijk contact met jezelf, het lichaam je bewustzijn.
Het zou fantastisch zijn als je gedurende de hele wakende periode bewust zou kunnen zijn.
Het bijzondere van de menselijke soort is, dat zij, voor zover wij weten als enige soort zich bewust kan zijn van het bewustzijn. De waarnemer kan zelfs worden geobserveerd.

Keer telkens als je je bewust kunt zijn terug naar je lichaam en je ademhaling wees je bewust van jezelf. Wees bewust van het nu, realiseer je dat dat het enige moment is waarop je kan leven, het is altijd nu steeds weer opnieuw. Het is nooit morgen en het zal nooit meer gisteren zijn. Dus laat je ervaringen en de gebeurtenissen uit je verleden niet je heden bepalen. Dat wat in het verleden gebeurd is hoe indrukwekkend ook hoeft geen invloed te hebben op je heden tenzij jij het daar steeds weer opnieuw plaatst.
Dit is een controversieel gezichtspunt, omdat onze maatschappij, onze cultuur en onze historie ons steeds weer bindt aan deze verhalen. Wat is ons aangedaan wie zijn de schuldigen en wie is het slachtoffer.

Sri Vasudeva heeft mij via zijn lezingen en meditaties inzicht gegeven in het Multi dimensionale wezen dat ik ben. Hij beschrijft het als volgt: Wij zijn een goddelijke ziel in een menselijke ervaring. Wij ervaren als ziel wat het is om mens te zijn. Het bijzondere voor mij is dat ik vanuit mijn opvoeding geleerd heb dat een mens een ziel heeft. Daar volgt uit dat ik me volledig identificeer met het mens zijn. Ik heb een ziel iets wat ik heb kan ik dus niet zijn. Wij hebben een grofstoffelijk fysiek lichaam en we hebben een energie lichaam. Beiden zijn tijdelijke vormen. Het fysieke lichaam voor de duur van 1 leven en het energielichaam voor de duur van je volledige incarnatiecyclus.

Het energielichaam stuurt je fysieke lichaam aan via 7 chakra`s

Je stuitchakra wat de verbinding vormt met de fysieke wereld en je lichaam
je sexchakra ter hoogte van je schaambeen
je zonnevlecht het centrum van zelfvertrouwen en vitaliteit
je hartchakra het centrum van emoties en liefde
je keelchakra het centrum van communicatie en creativiteit
je voorhoofdchakra, het punt tussen je wenkbrouwen, centrum van je intellectuele vermogens
je kruinchakra het centrum voor je verbinding met de astrale wereld.

Al deze instrumenten kan ik bewust gebruiken en aansturen om mijzelf verder te ontwikkelen letterlijk de wikkels van illusie concepten en ideeën eraf halen, zodat mijn ware pure kern weer aan de oppervlakte komt. Meditatie is daarvoor een prima instrument, Een instrument om je te leren te focussen, je chakra`s aan te sturen en te balanceren en om meer en meer in contact te komen met de essentie van wie je nu werkelijk bent. In de meditaties van Vasudeva vraagt hij je contact te maken met de waarnemer, datgene in jou dat alles ziet, zonder oordeel zonder verwachtingen, het ziet alleen maar het neemt alleen maar waar.

Wellicht is het een leuke oefening om te ervaren wat die waarnemer is.

Ik vraag je nu om herinneringen op te halen, denk aan een …………………….

reacties wat heb je ervaren wie keek er naar deze situaties, had dat wat keek een geslacht, een leeftijd had het een oordeel, of was het alleen maar dat wat waarnam, dus de waarnemer.

Naast de techniek van meditatie is het raadzaam om op zoek te gaan naar je overtuigingen rondom jezelf. Die overtuigingen zitten meestal zeer diep weggestopt dus dat vergt zeker tijd om ze te achterhalen. Je overtuigingen creëren echter je gedrag, dus via je gedrag kun je op het spoor komen van je overtuigingen. Waarom zie ik de wereld zoals ik doe, waarom doe ik de dingen die ik doe, waarom veroordeel ik

De cirkel van creatie werkt op deze manier. Je overtuigingen creëren je je focus daar waar je je op richt. Dat wat jij aandacht geeft wordt sterker en zal zich in jouw leven vroeg of laat manifesteren. Een groot spiritueel leraar Neale Donald Walsch heeft gezegd en ik denk dat hij daar gelijk in had, dat dat wat je wilt ervaren dat wat je wilt creëren geef dat aan anderen.
Wil je meer liefde in je leven, geef liefde aan anderen. Wil je meer geborgenheid geef het aan anderen. Wil je meer spirituele groei help anderen te groeien.

Het universum/god zo je wilt heeft maar 1 wens, namelijk jou te laten ervaren wie jij bent.
Daarvoor maakt hij/zij gebruik van de wet van aantrekking.
Het universum reflecteert je jouw overtuigingen , dus daar waar jij je aandacht op richt zal je gegeven worden. Maar wil het wel met je hele wezen in de overtuiging dat het al van jou is dat je het al hebt. De meest overtuigende manier is om datgene wat je wenst weg te geven. Durf je te geloven in je eigen grootsheid, durf je je eigen grootsheid te zijn en te tonen?? Veel mensen in onze tijd geloven in hun eigen kleinheid. Die is hun ook door de maatschappij aangepraat.
Als je kijkt naar de geslaagden in de wereld, zij die zichzelf gevonden hebben zij die verlicht zijn, die leven het leven waarvoor zij kiezen, vanuit de overtuiging dat alles wat er op hun weg komt de bedoeling is. Sterker nog dat zij het daar op enigerlei wijze zelf hebben geplaatst. Het is een cirkel je overtuigingen creëren je gedachten….je gedachten creëren je gedrag.. je gedrag creërt je ervaringen…die op hun beurt weer je overtuigingen bevestigen. Jij bent hierin de sturende schakel jij bent de bepalende factor

Daaruit blijkt dat je buitenwereld de wereld van je ervaringen een perfecte afspiegeling is van je overtuigingen. De kosmos /het universum/god geeft je de perfecte spiegel om je zelf in te kunnen herkennen. En als je je bewust bent van deze werking kan je er gebruik van gaan maken door bewust te gaan creëren wat jij wenst te ervaren. En op die manier zul je een steeds mooiere versie van jezelf creëren. Je zult steeds meer schoonheid en vrede in jezelf vinden, dat wordt dus je nieuwe overtuiging waardoor je in je buitenwereld ook steeds meer schoonheid en vrede kunt ervaren. Dat wat er in de buitenwereld gebeurt, gebeurt daar kan je niets meer aan veranderen.
Je kan je ertegen verzetten, maar waarom zou je dat doen het is er al. De manier waarop jij er mee omgaat, daar heb je wel controle over. Daarover ben jij de baas.
Laat je jou innerlijke vreugde erdoor bederven of blijf je stabiel in je eigen binnenwereld.
Daar ben jij de baas over.

Wat er ook gebeurd in je buitenwereld

Probeer daar waar mogelijk jezelf te omringen met mensen die licht aanvoelen mensen die op jouw energie frequentie functioneren.
Als je je eigen energiehuishouding niet onder controle hebt ga je snel met de lagere zwaardere energie van iemand anders mee. Is iemand terneergeslagen en somber, dan merk je dat je vaak mee gaat in die stemming. Het werkt als bij een magneet. Als je een sterke magneet hebt en je legt een stukje ijzer gedurende enige tijd in de buurt van die magneet, dan zal dat stuk ijzer ook magnetisch worden. Zo werkt het ook met mensen, als je in contact bent met mensen met een sterke positieve levensenergie, dan ga je je energieker voelen. Het tegenovergestelde is ook waar.

Wij zijn goddelijke zielen in een menselijke ervaring met het vermogen ons eigen geluk en ons eigen leven te creëren.
En dat geluk vinden we in onze binnenwereld en daardoor uit eindelijk in onze buitenwereld.

Reageer