De waarnemer waargenomen

De waarnemer waargenomen

Ik kan me bewustzijn van de fysieke vorm, het lichaam . Ik kan me bewustzijn van de ruimte waarin deze vorm zich bevindt. Ik kan me bewustzijn van de ruimte, waar de ruimte zich in bevindt.
Ik kan me bewustzijn van de ruimte waar de ruimte van de ruimte zich in bevindt.
Ik ben het dan dus allemaal tegelijk. Ik kan a la seconde schakelen tussen al deze ruimtes. Ik kan ze in mijn bewustzijn roepen en ze ervaren.
Nu even concreet.
Er is bewustzijn van een aanwezigheid in het lichaam. Ik kan me bewustzijn van deze aanwezigheid. Het lichaam bevindt zich in een ruimte, de kamer. Daar kan ik me van bewustzijn. Ik kan deze ruimte ervaren. De kamer bevindt zich in een andere ruimte het huis.
Het huis bevindt zich in een andere ruimte de stad of het dorp. Ik kan me daar ook bewust van zijn. Dan de ruimte aarde. De aarde bevindt zich in de ruimte zonnestelsel. Het zonnestelsel bevindt zich in de ruimte melkwegstelsel. Het melkwegstelsel bevindt zich in de ruimte universum etc. etc.

Er kan me bewustzijn zijn, tegelijkertijd van al deze verschillende vormen van ruimte. Ik kan me daar dus mee verbinden en me daar mee identificeren.

Ik kan me bewustzijn van mijn lichaam. Ik kan me bewustzijn van het bewustzijn van mijn lichaam.

Als we het universum waarnemen, zien we een zich uitdijend heelal. Als we met de Hubble telescoop de ruimte in turen, kijken we terug in de tijd, terug naar het ontstaan van dit heelal.
We kijken dus terug naar het punt waaruit het zichtbare universum is ontstaan maar zijn ons tegelijkertijd bewust van een zich uitdijend heelal. Het is er dus gewoon nog steeds allemaal.
Het punt waaruit het allemaal is ontstaan is en dat wat er is ontstaan.

Op dezelfde manier kun je schakelen tussen de verschillende vormen die in jou ontstaan en waaruit je voortkomt.

Je ervaart het lichaam, als je je aandacht erop richt. Je ervaart de kamer, als je je aandacht daarop richt, je ervaart de ruimte waar alles in ontstaat. Dat is wat je uiteindelijk bent. Jij bent de ruimte waar alles in ontstaat.
Je kan je bewustzijn van deze ruimte en vanuit deze ruimte kijken naar je handelende deel, je lichaam, je denken en je voelen. Ze ontstaan allemaal in dit bewustzijn, in deze ruimte.
Je kan door je intentie, omdat je dat wilt, ook heen en weer schakelen tussen deze punten van waarneming. Je kunt heen en weer schakelen tussen de verschillende ruimtes en zo ervaren dat jij het bent die deze in het bewustzijn roept.

Jij bent de schepper van je bewustzijn. En, jij bent de schepper van datgene dat in dit bewustzijn ontstaat.
Jij bent de waarnemer van alles en de schepper van alles wat er zich in jouw bewustzijn manifesteert. Je kan dit doen vanuit je bewustzijn “ ik” (dit lichaam,dit denken en dit voelen) of je kan dit doen vanuit een hoger bewustzijn waardoor alles wat zich manifesteert er wel is, maar jij wordt er niet door beïnvloed. Jij bent slechts de waarnemer van dit alles.

Stel je voor dat je met een krachtige telescoop op de maan staat en je kijkt naar de aarde. Je zoekt het continent waar je op leeft, je zoekt je land, je stad of dorp je straat je huis en daar zie je jezelf staan en handelen. Je observeert heel nauwkeurig waar die jij op de aarde zich mee bezighoudt en waar je je daar zo druk over maakt. Hoe relevant is dat wat je waarneemt vanaf de maan ? Pas als je je identificeert met wat je waarneemt wordt het belangrijk en maakt het indruk op je. Als je het alleen maar waarneemt, dan is het alleen maar dat wat gebeurt.

Als je de waarnemer kunt zijn in je eigen leven, in je eigen dagelijkse activiteiten, dan is het er allemaal wel maar het heeft niet meer zo`n grote impact op je denken en je gevoelens. Het wordt dan slechts dat wat er is of dat wat gebeurt.

Je bent dan beide rollen in een toneelstuk. Je bent de doener, de acteur en je bent de toeschouwer. De toeschouwer wordt pas beïnvloed door het toneelstuk op het moment dat hij zich alleen nog maar identificeert met het personage dat de acteur speelt.
Als je naar een spannende film kijkt, verdwijnt het spannende op het moment dat je je realiseert dat het een film is, dat het slechts opnames zijn met tientallen mensen eromheen.

Zo geldt dat ook voor wat er zich in het leven afspeelt, op het moment dat je het kunt beschouwen vanuit de waarnemer heeft het al veel minder impact op je kleine ik.
Jij bent groter dan je kleine ik. Jij bent de ruimte waar alles in ontstaat. Jij maakt alles waar je je van bewust bent mogelijk. En er is maar één iemand die zich bewust is van jouw binnenwereld en dat ben jij.

 

Eef Lamers 11 november 2011

Reageer