Leef avontuurlijk

Leef avontuurlijk, leef vrij

Opvallends zoals we ons steeds verschuilen voor het werkelijk aangaan en het werkelijk beleven van het leven. We verstoppen ons voor het leven zelf. Angst voor pijn en angst voor teleurstellingen laten ons vluchten in vaste patronen. Routes die we al vaker in het leven hebben afgelegd.
Het zelfde ritme, het zelfde patroon. Opstaan eten, naar school of naar het werk, thuiskomen eten, televisie kijken en vervolgens de volgende dag weer hetzelfde. Steeds het zelfde restaurant bezoekend, naar de zelfde kroeg gaand of zoals vaak trost wordt benoemd, 25 keer naar de zelfde camping op vakantie.
Zo kan het leven toch niet zijn, een herhaling van zetten, veiligheid opzoekend, proberen steeds opnieuw de zelfde ervaringen te herbeleven.
Verlangen naar veiligheid, verlangen naar zekerheid ontnemen ons het avontuur dat het leven is.
Onze maatschappij stimuleert dit gedrag ook nog eens. Hoe voorspelbaarder we worden hoe beter er ingespeeld kan worden op onze behoeften en des te beter werkt het hele netwerk van indoctrinatie en marketing.
De maatschappij heeft zoals ze nu is ingericht behoefte aan volgers, aan mensen die trouw produceren en zoveel mogelijk consumeren.
Maar” helaas” er is geen zekerheid in het leven. De enige zekerheid is dat er aan dit bestaan in menselijke gestalte uiteindelijk een einde komt.
Zou het leven geen groot avontuur moeten zijn? Een ontdekken wie en wat we eigenlijk zijn? Wat we allemaal kunnen onder steeds wisselende omstandigheden.
Het leven is toch eigenlijk een spelletje, het spelletje ra,ra, wie ben ik?
Wat is het eigenlijk wat ik ben? Ben ik dit lichaam en betekend dat dat uiteindelijk er een einde aan mij komt? Houd ik op te bestaan? Ben ik ergens begonnen en ben ik eindig?
Wat was ik voor dat ik me bewust was van die “ik” in dit lichaam? Is er wel een ik, buiten dit lichaam.
Doet al mijn verlangen en al mijn streven er eigenlijk wel toe in dit overweldigend grote universum?
Hoe onbeduidend ben ik? Hoe onbeduidend mijn wensen en verlangens.
Ik wil gezien worden, ik wil gewaardeerd worden. Ik wil bemind worden. Eigenlijk wil ik gewoon gelukkig zijn.
Maar kan dit eigenlijk wel? Is het mogelijk gelukkig te worden? Is het iets dat bereikt kan worden door het volgen van een of ander juist pad? Is het iets dat in een verre toekomst gerealiseerd kan worden?
De gelukkigste momenten in je leven dienen zich aan zonder dat je er iets voor hoeft te doen of er iets voor hoeft te bereiken. Plotsklaps word je overvallen door een intens moment van geluk.
Je denken is even helemaal stil gevallen doordat je je verwondert over iets wonderschoons.
We vormen steeds beelden hoe ons leven eruit zou moeten zien om gelukkig te zijn, maar is dit wel een juiste voorstelling van zaken. Als er werkelijk iets zou zijn dat ons gelukkig zou kunnen maken, is het dan zo dat alle mensen daar gelukkig van worden. Dat zou eigenlijk wel moeten. Zodra er iemand is die het bereiken van jouw ideaal of het bezitten van een door jou gewenst voorwerp niet gelukkig wordt, kan het alleen zo zijn dat dat geluk, geen intrinsiek onderdeel is van het bereikte of het verworvene maar slecht een projectie van dat gevoel door de wenser daarvan.
Voorwerpen en doelstellingen hebben geen gelukscomponent in zich. Geluk is slechts een weerspiegeling van dat wat jij al lang bent. Jij projecteert dit gevoel van geluk erop.
Niets kan je blijvend gelukkig maken om de eenvoudige reden dat je dat al bent. Geluk is dat wat jij ten diepste bent.
Het onderzoeken van je diepste zelf en het in contact komen met je diepste waardes is wat je geluk laat ervaren dat er altijd al was.
Daarom is het des te schrijnender dat we als moderne mens steeds op de vlucht zijn voor het contact met ons zelf, met onze diepste kern.
Elke vlucht, elke vorm van entertainment, elke vorm van demping door sigaretten, alcohol of drugs leiden ons af, ze verleiden ons om ons heil, ons geluk te zoeken in de wereld, in materiële zaken.
Daar is het zo ontdekken we dagelijks, zeker niet te vinden.
Laat je niets wijs maken en maak jezelf niets wijs. Jij bent een prachtige ziel en hebt de mogelijkheid je omgeving, je wereld ja zelfs het hele universum te beïnvloeden. Alleen al door je goede intenties.
Zie niet langer je eigen kleinheid, maar wees overtuigd van je grootsheid. Maak weer dagelijks contact met de geweldenaar die jij bent. Jij beïnvloeder van werelden.
Word stil en zie wat je werkelijk bent. Jij bent een prachtige ziel die uitprobeert wat het is om mens te zijn. Laat je verrassen door het leven zelf. Onderneem nieuwe onverwachte dingen en zie hoe het leven zijn best doet, om het mooiste en boeiendste voor jou naar boven te halen. Verwonder je over jezelf en de wereld en wees dat wat je bent, gelukkig .

Eef Lamers 14.10.2013

Reageer